"Hiç kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz."
- İbn-i Sina
Sizce bir insanın bir düşünceyi körü körüne savunması neden kaynaklanır❓
Ben insan olarak aklımla dünyayı algılamam mümkün değil. Bir doktorluk mesleğinde bile bir sürü alt dal varken herkesin herşeyi bilmesi ve doğru olana kendi başına karar vermesi çok zordur. O zaman kendimi güvende hissetmemi sağlayacak doğruyu net ve hoşuma gidecek şekilde söyleyen kişi ne derse ben ona inanabilirim.
Ben aklımı kiraya verirsem ve O'nun dediği kesin doğrudur dersem bu sefer o düşünceyi körü körüne savunmamam için bir neden yok.
Bu oldukça tehlikeli birşey bu post modernizmin pompaladığı şey. Hayatında bir tane dünya klasiği okumamış kişi çıkıp mangalda kül bırakmıyor. Bir tane yeni veya eski filozofun adını bilmeyen insanlar toplumda kanaat önderi akil insan vs olabiliyor.
Bırakınız yapsınlar yetmez ama evet gibi laflar tehlikelidir. Bırakalım yapsınlar ama ne yapacaklar ve topluma nasıl bir hasar verecekler.
Bunları konuşmaya gerek görmüyoruz.
Sosyal medya algoritması sürekli beğenilerimize göre önümüze content çıkarıyor bu da bir etkidir. Başka fikirleri başka düşünceleri karşımıza çıkarmıyor. Beğendiğimiz şeyleri üzerimize boca ediyor sürekli. Bu durumda da ben başka fikirlerden haberdar olamam.
Bu durumda da herkes böyle düşünüyor demekki bu bilgi doğru kanaatine varacağımdan körü körüne savunmamam için bir neden yok.
internetin bilgiyi doğrudan ücretsiz biçimde insanlara sunacağı yanılgısına hepimiz kapıldık ama malesef öyle olmadı.
Hala tüm dünyada düz dünya savunucuları aya gidilmedi savunucuları olması gibi gibi şeylerinde yayılmasına neden oldu.
Geçenlerde james webb teleskobunun çektiği fotoğraflarda teorilere uymayan bir şeyle karşılaştılar ve abdli popüler bilimcilerden birisi aha bing bang çürütüldü diye bir iddia etti delil olarak bu fotoğrafı gösterdi. Oysaki gerçek bilimciler böyle bir sonuca varmadılar.
Ve ben etrafımda buna inanan insanlara durumu o kadar anlatamadım ki.
Popüler bilimciler, popüler siyaset, sözde akademist, gazeteci, yazar vs gösteren bir sürü kişinin yazdığı çizdiği şeyler insanları gerçek bilgiyi ve doğruyu aramalarına gerek bırakmayacak şekilde etkiledi.
Sanat post modernizmden sonra anlamını yitirdi, bugün en içi boş bir insan kitap yazıp dağıtıma sunabiliyor.
Özellikle bizde sanat denen şeye ihtiyaç yok. Sanat biriktirmek bir fikir oluşutmak yeni bir akım vs. bizde sökmez.
Siyasilerin kullandığı etnik kökencilik, meshepçilik, vs konularda bunlara etken oldu. Çünkü insanları iç güdüsel olarak kendinde olduğunu düşündüğü ve kabul ettiği sınıflara bölerseniz yine en doğru ve en düzgün en üstün olanın kendi zümresi olduğuna inanır. Asla karşıdakini dikkate almaz onu toplumdaki bir tehdit olarak görür.
Özetle post truth popüler siyaset yalanları, liberal ekonominin pohpohladığı içi boş değerler silsilesi bizi bu duruma getirdi.